Angielskie fish & chips w wersji z batatów

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

22 października 2019

Wykorzystany produkt: Sos Tatarski

Angielskie fish & chips w wersji z batatów

Składniki (2 porcje)

Frytki z batatów:

  • 2 bataty
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • SOS TATARSKI ROLESKI

Ryba:

  • 400 g dorsza
  • 2 jajka
  • 100 g migdałów
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pół cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 220st. Bataty obierz, umyj i pokrój w równe kawałki przypominające frytki. Przełóż do dużej miski wypełnionej zimną wodą i odstaw na chwilę. W małej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą, ostrą i wędzoną paprykę. Frytki wyjmij z wody, wypłucz pod bieżącą wodą i dokładnie wysusz. Przełóż do dużej miski, wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek oraz mieszanką przypraw. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i równomiernie rozłóż na niej bataty. Zwróć uwagę, żeby nie były zbyt blisko siebie. Dzięki temu będą chrupiące, a nie wodniste i miękkie. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30-35 minut. Co jakiś czas obracaj frytki, do momentu, gdy będą zarumienione i chrupiące. Wyjmij, przełóż na duży talerz, posól.
  2. Rybę umyj, wysusz dokładnie ręcznikiem papierowym i pokrój w dowolnej wielkości kawałki. Możesz zostawić duże filety, to zależy od Ciebie, ale pamiętaj, by odpowiednio wydłużyć czas smażenia.
  3. Migdały drobno posiekaj. Do miski wbij jajka, wymieszaj z solą i pieprzem. Zamocz każdy kawałek ryby w jajku, a następnie w migdałach.
  4. Na dużą patelnię wlej olej, rozgrzej na średnim ogniu. Układaj kawałki ryby i smaż przez kilka minut, tak żeby były złociste z każdej strony. Zdejmij, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Rybę dopraw solą i pieprzem. Podawaj z SOSEM TATARSKIM ROLESKI oraz ćwiartkami cytryny.

Smacznego!

Sos Tatarski

Sos Tatarski

Angielskie fish & chips w wersji z batatów

Sos Tatarski jest znany z tego, że pasuje do każdej potrawy. Co w środku? Oczywiście warzywa konserwowe: ogórek, cebula, grzyby i szczypiorek, w delikatnym majonezie. Klasycznie i smacznie. Bez substancji konserwujących. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej