Kategorie: Przepisy
13 grudnia 2024
Wykorzystany produkt: Majonez Stołowy
• 225 g mąki pszennej
• 150 g cukru
• 40 g kakao
• 180 g majonezu
• 250 ml mleka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżka przyprawy do piernika
Polewa:
• 200 g czekolady (według upodobań: mleczna, gorzka lub mix)
• cukrowa posypka świąteczna
W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko i majonez. W mniejszej pozostałe, suche składniki.
Następnie stopniowo dosypuj je do mokrych, cały czas mieszając ciasto trzepaczką, aż całość ładnie się połączy.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i piecz przez 25-30 minut w 180°C. Wyjmij i ostudź.
Ciasto pokrój w trójkąty o dwóch równych, dłuższych bokach. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i tak powstałą polewą pokryj kawałki ciasta. Posyp cukrową posypką i odstaw, aż czekolada stężeje.
Majonez Stołowy to klasyczny majonez o łagodnym, ale wyraźnym smaku. Kremowa i jedwabista konsystencja została uzyskana dzięki zastosowaniu unikalnej technologii w procesie jego produkcji. Produkt polecany dla każdego, kto ceni wysoką jakość w rozsądnej cenie. Niezbędny w każdym domu.