Kategorie: Przepisy
19 sierpnia 2024
Wykorzystany produkt: Sos 3 Pieprze
• 1 ryba w całości, np. dorada
• 2-3 łyżki Sosu 3 Pieprze + do podania
• 15 pomidorków cherry
• 1 gałązka koperku
• 1 gałązka natki pietruszki
• 3 plasterki cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowuj rybę: jeśli ma wnętrzności, pozbądź się ich. Usuń łuski, umyj i osusz rybę. Wnętrze ryby posól i posmaruj Sosem 3 Pieprze.
Do środka włóż koperek i natkę. Rybę umieść w naczyniu żaroodpornym, obłóż wokół pomidorkami i plastrami cytryny.
Całość polej oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.
Upieczoną rybę podawaj na ciepło, z dodatkową porcją Sosu 3 Pieprze i cząstkami cytryny.
Poszukując sosu pieprzowego o egzotycznym charakterze dodaliśmy do sosu majonezowego pieprz czarny i zielony. Jednak przełom smakowy nastąpił dopiero po dodaniu pieprzu czerwonego. Tak oto powstał Sos 3 pieprze.