Kategorie: Przepisy
17 sierpnia 2022
Wykorzystany produkt: Sos do Spaghetti Smaki Świata
Roślinne klopsiki:
• 100 g soczewicy zielonej/ brązowej
• 3 łyżki oleju
• 1 cebula, posiekana
• 4 ząbki czosnku, posiekane
• 150 g pieczarek, posiekanych
• 2 łyżeczki kuminu
• 70 g płatków owsianych
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 4 łyżki sosu sojowego
• sól, czarny pieprz
• 500 g makaronu spaghetti, ugotowanego al dente
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebulka szalotka
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• SOS DO SPAGHETTI ROLESKI SMAKI ŚWIATA
• świeża bazylia
• opcjonalnie: parmezan lub wegański odpowiednik np. vermezan
1. Soczewicę ugotuj do miękkości, odcedź i odstaw.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
3. Następnie dodaj pieczarki i kumin. Smaż ok. 4 minut, dopraw solą i pieprzem.
4. Płatki owsiane umieść w kielichu blendera i zmiel na pył. Dodaj soczewicę, podsmażone pieczarki, natkę pietruszki oraz sos sojowy.
5. Zmiksuj na masę (nie powinna być całkowicie gładka). Dopraw solą i pieprzem.
6. Odstaw na ok. 15 minut, w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Z masy uformuj klopsiki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie wysmaruj olejem.
8. Zapiekaj 30 minut, przewracając w połowie pieczenia.
9. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę posiekaj, podsmaż.
10. Dodaj SOS DO SPAGHETTI ROLESKI i smaż 3-4 minuty, aż będzie gorący i lekko zgęstnieje.
11. Do sosu dodaj ugotowany al dente makaron i wymieszaj. Przełóż na talerze, na wierzchu wyłóż po kilka klopsików.
12. Oprósz parmezanem lub wegańskim odpowiednikiem, udekoruj listkami bazylii.
Smacznego !
Klasyczny włoski sos pomidorowy lekko aromatyzowany bazylią. Wystarczy go podgrzać z odrobiną oliwy i wymieszać z ugotowanym makaronem al dente albo tez użyć jako bazy do wielu innych sosów jak arrabiata czy też americana. Spróbuj! Polubisz. Roleski.
Sosy Smaki Świata – linia produktów premium wyprodukowanych z najwyższej jakości składników. Czysty skład bez substancji zagęszczających i bez substancji konserwujących.