Szwedzkie klopsiki

Kategorie: Przepisy

19 czerwca 2020

Wykorzystany produkt: Bulion Wołowy

Szwedzkie klopsiki

Składniki

 

  • 400g mielonego mięsa wołowego
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 1 posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 200ml mleka

 

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bulionu wołowego
  • 250ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion: pół opakowania bulionu warzywnego rozpuść w 1,5 litra wrzątku
  1. W misce wymieszaj mięso z bułką, jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, mlekiem. Dopraw solą i pieprzem i zagnieć wszystko na jednolitą masę.
  2. Formuj kuleczki, w razie potrzeby mocz dłonie w wodzie. Ułóż na talerzu, przykryj folią i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, smaż klopsiki ok. 7 minut
  4. Przygotuj sos: na patelni (lub w rondlu o szerokim dnie) rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj przez minutę. Zalej wszystko bulionem, dodaj klopsiki. Przykryj i gotuj przez ok. 6 minut. Ściągnij z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Smacznego!

Prywatne: Bulion wołowy

Prywatne: Bulion wołowy

Szwedzkie klopsiki

Bulion wołowy koncentrat – tradycyjna i intensywna kompozycja smakowa oraz aromatyczna z wyraźnie podkreśloną nutą wołowiny w połączeniu z warzywami i przyprawami. Klarowny, w kolorze tradycyjnego rosołu czy bulionu wołowego.

Znakomita baza do zup (ogórkowa, pomidorowa, ogonowa), sosów (do zrazów wołowych, sosu grzybowego, sosu chrzanowego do mięs, sosu bolońskiego) oraz dań (potrawki cielęce i wołowe, gulasze, wołowina po burgundzku, pieczenie wołowe i cielęce) a także do gotowania kasz (gryczana i jęczmienna, kuskus czy bulgur) i marynowania mięs wołowych.

dowiedz się więcej