Quinoa z kurczakiem, wiśniami, pistacjami, brokułem i groszkiem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Quinoa z kurczakiem, wiśniami, pistacjami, brokułem i groszkiem

Składniki (2 porcje)

  • 75 g nieugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 250 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna firmy Roleski
  • 100 g groszku zielonego
  • 150 g małych różyczek brokułów
  • 14 wiśni (świeżych lub mrożonych), przekrojonych na pół
  • 1 łyżka obranych pistacji
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej zielonej części cebulki dymki
  • pół łyżki oleju, np. rzepakowego
  • 1 łyżka
  • soku z cytryny

Przygotowanie

  • Pokrój piersi z kurczaka w małą kostkę i zamarynuj w marynacie klasycznej firmy Roleski, po czym odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  • Ugotuj komosę ryżową – dobrze przepłukaj ją na sitku pod zimną wodą, a następnie włóż do rondelka i zalej dużą ilością wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień, posól wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, a więc przez około 15 minut (zależy od komosy, sprawdź na opakowaniu). Po tym czasie odcedź.
  • W międzyczasie rozgrzej grilla elektrycznego (lub patelnię z łyżką oleju), połóż na niego kurczaka i grilluj przez około 6 minut z każdej strony.
  • Ugotuj brokuły i groszek. W tym celu wrzuć je do osobnych garnków na gotującą się wodę, i gotuj brokuły przez 4-5 minut, a groszek przez 9-10 minut.
  • Gotową i odcedzoną komosę przełóż do miski. Wymieszaj ją z nasionami chia, olejem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj grillowanego kurczaka, brokuły, groszek, posiekaną pietruszkę i cebulkę dymkę. Delikatnie wymieszaj.
  • Posyp połówkami wiśni i pistacjami.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Quinoa z kurczakiem, wiśniami, pistacjami, brokułem i groszkiem

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej