Polędwica wołowa w sosie musztardowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

14 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata BBQ

Polędwica wołowa w sosie musztardowym

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z polędwicy wołowej, ok. 120 g każdy, grubości od 1 do 3 cm (od grubości będzie zależał czas smażenia)
  • marynata BBQ firmy Roleski
  • 1 lub 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 łyżek brandy lub whisky
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon firmy Roleski
  • brokuł (400 – 500 g), podzielony na różyczki

Przygotowanie

  • Zamarynuj steki w marynacie BBQ firmy Roleski i włóż na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ogrzej steki z polędwicy wołowej do temperatury pokojowej (wyciągnij je z lodówki ok. 30 minut przed smażeniem). Wrzuć różyczki brokuła do gotującej się wody, gotuj przez ok. 4-5 minut, aż szypułki będą miękkie. Odcedź.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oliwy. Gdy będzie już gorąca, włóż steki. Smaż je z tej jednej strony przez kilka minut, aż się zarumienią i wysmażą do około 1/3 wysokości. Wtedy przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne kilka minut (steki o grubości ok. 1 cm – około 3 minut z każdej strony, steki o grubości ok. 2 cm – około 4 minut z każdej strony, steki o grubości ok. 3 cm – około 5 minut z każdej strony). Zdejmij je z patelni, połóż na małym talerzu i przykryj folią aluminiową.
  • Na tą samą patelnię, wciąż pozostawioną na średnim ogniu, wlej brandy lub whisky i mieszając, gotuj przez około 30 sekund, aż alkohol ulegnie zredukowaniu. Wtedy na patelnię dodaj śmietankę 30% i zmniejsz lekko ogień. Dolej sosu, który wypuszczą steki leżące na talerzu. Gotuj przez ok. 30 sekund, aż sos ulegnie zgęstnieniu. Wtedy odstaw patelnię z ognia i dodaj musztardę. Wymieszaj.
  • Podawaj polędwicę wołową z sosem musztardowym i brokułami.

Smacznego!

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata BBQ – gotowa do użycia

Polędwica wołowa w sosie musztardowym

Marynata BBQ 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Dzięki naszej oryginalnej recepturze marynata BBQ pozwala na uzyskanie charakterystycznego smaku i aromatu cenionego przez miłośników amerykańskich potraw z grilla. Lekko pikantny smak pogłębiają użyte przyprawy: kolendra, pieprz cayenne, ziele angielskie oraz słodka papryka.

dowiedz się więcej