Korzenna sałatka z kurczakiem, brokułem, dukkah i cytrynowym dressingiem

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Korzenna sałatka z kurczakiem, brokułem, dukkah i cytrynowym dressingiem

Składniki (2 porcje)

  • 80 g jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • 250 g różyczek brokuła
  • 1 bułka, np. z dynią
  • 200 g piersi z kurczaka
  • marynata klasyczna Roleski

DUKKAH:

  • 30 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sezamu
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki nasion kolendry

DRESSING:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny

Przygotowanie

  • Pokrój kurczaka w kosteczkę, zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Pokrój bułkę na 6 kromek, ułóż na blaszce, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż otrzymasz grzanki. Podziel je na mniejsze części.
  • Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wsyp orzechy i sezam i praż przez około 2 minuty, po czym przesyp do moździerza lub miksera.
  • Na tę samą patelnię wrzuć kolendrę i kmin rzymski i praż, aż zaczną lekko strzelać. Przesyp do moździerza lub miksera. Rozdrobnij orzechy, sezam i przyprawy do konsystencji, która Ci odpowiada. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, np. rzepakowego. Dodaj kurczaka. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
  • Ugotuj brokuły al dente. W tym celu wrzuć je do gotującej się wody i gotuj przez 4 minuty. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Wymieszaj jogurt z musztardą, sokiem i skórką z cytryny.
  • Pokrój jarmuż na małe kawałki. Pamiętaj o odkrojeniu łykowatych i twardych części. Skrop jarmuż oliwą z oliwek i lekko przemieszaj.
  • Na talerze połóż jarmuż, brokuły, kurczaka i grzanki. Polej dressingiem, a następnie posyp dukkah.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Korzenna sałatka z kurczakiem, brokułem, dukkah i cytrynowym dressingiem

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej