Polędwica z dorsza w lekko ostrym sosie pomarańczowo-kokosowym, w towarzystwie szparagów

Kategorie: O marynatach / Przepisy

13 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Polędwica z dorsza w lekko ostrym sosie pomarańczowo-kokosowym, w towarzystwie szparagów

Składniki (2 porcje)

  • 300-400 g polędwicy z dorsza (2 filety)
  • marynata azjatycka Roleski

SOS POMARAŃCZOWY:

  • odrobina masła
  • 2 małe lub 1 duża cebula szalotka
  • 180 ml mleka kokosowego
  • sok z 2 średnich pomarańczy
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • szczypta kurkumy i cynamonu
  • 1-2 cm papryczki chilli (w zależności od preferencji)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilkanaście liści świeżej kolendry

DO PODANIA:

  • szparagi – 10 sztuk
  • sól, cukier

Przygotowanie

  • Opłucz polędwicę z dorsza, zamarynuj w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ugotuj rybę na parze (w zależności od grubości ryby, zajmie to około 5-10 minut).
  • W czasie, gdy filety z dorsza będą się gotować na parze, przyrządź szparagi. Odłam ich łykowate części (1/3 łodygi po drugiej stronie od pączka – gdy zaczniesz w podanej okolicy wywierać nacisk, szparagi same się złamią w odpowiednim miejscu). Jeśli szparagi są grube i twarde lub stare, obierz je tak cienko jak cienka jest ich końcówka. Szparagów, które są bardzo cienkie, nie trzeba obierać. Pączków szparagów nie trzeba w ogóle obierać. Następnie włóż je do gotującej się, osolonej wody z odrobiną cukru. Gotuj przez około 3-10 min lub po prostu do czasu gdy będą miękkie po wbiciu widelca. Na czas gotowania możesz związać szparagi w wiązkę (łatwo będzie ci je później wyciągnąć na raz).
  • Przygotuj sos – pokrój cebulę szalotkę w kostkę, zetrzyj imbir na drobnej tarce, papryczkę chilli posiekaj drobno, wyciśnij sok z pomarańczy.
  • W małym rondelku rozpuść masło, dodaj cebulę szalotkę i zeszklij. Po 2 minutach dodaj papryczkę chilli, cynamon, kurkumę, imbir, sok z pomarańczy i sos sojowy. Zagotuj, dolej mleko kokosowe i wymieszaj do połączenia składników. Odlej do szklanki odrobinę sosu, wymieszaj ją energicznie z mąką ziemniaczaną, następnie dolej zawartość szklanki do reszty sosu i mieszając zagotuj do zgęstnienia. Odstaw z ognia. Posiekaj liście kolendry i wymieszaj z sosem.
  • Gotową rybę przełóż na talerz i polej sosem. Możesz udekorować liśćmi świeżej kolendry. Podawaj ze szparagami.

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Polędwica z dorsza w lekko ostrym sosie pomarańczowo-kokosowym, w towarzystwie szparagów

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej