Polędwica wołowa na szpinaku, pod sosem kurkowym

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Polędwica wołowa na szpinaku, pod sosem kurkowym

Składniki (2 porcje)

  • 2 steki z polędwicy wołowej, ok. 120 g każdy, grubości od 1 do 3 cm
  • marynata klasyczna Roleski
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

SOS KURKOWY:

  • 1 cebula szalotka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 200 g kurek, oczyszczonych i osuszonych
  • 80 ml śmietanki 30% w kartoniku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

SZPINAK:

  • dwie garści liści szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie

  • Zamarynuj steki wołowe w marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki.
  • Kurki opłucz pod zimną wodą, oczyść i osusz. Małe i średnie grzyby zostaw w całości, duże przekrój na mniejsze części. Drobno posiekaj szalotkę, a czosnek przepuść przez praskę lub również pokrój drobno.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć czosnek i cebulę, i podsmażaj przez ok. minutę. Po tym czasie wrzuć kurki i smaż przez około 5 minut. Na koniec wlej śmietankę i na dużym ogniu gotuj jeszcze przez chwilkę, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt rzadki, możesz zagęścić odrobiną mąki (około 1/2 łyżeczki mąki wsyp do łyżki zimnej wody, roztrzep i dolej do sosu, a następnie cały czas mieszając podgrzewaj sos przez kilkadziesiąt sekund, do zgęstnienia). Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
  • W tym czasie rozgrzej 3-4 łyżki oleju na dużej patelni na dość dużym ogniu. Gdy będzie już bardzo gorąca (a olej zacznie się nawet dymić), włóż steki. Smaż je z tej jednej strony przez ok. 2 minuty, czyli aż się wysmażą do około 1/3 wysokości. Wtedy przewróć je na drugą stronę, zmniejsz ogień na średni i smaż przez kolejne kilka minut. Czas smażenia zależy od pożądanego stopnia wysmażenia. Pod koniec możesz znów przewrócić stek, aby doszedł jeszcze z drugiej strony. Odstaw, aby mięso odpoczęło kilka minut.
  • Również w tym samym czasie rozgrzej masło na średnim ogniu na dużej patelni i włóż szpinak. Dodaj starty na tarce czosnek. Mieszając, doprowadź do zwiędnięcia liści (kilkanaście sekund). Odstaw i przypraw solą do smaku.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Polędwica wołowa na szpinaku, pod sosem kurkowym

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej