Sałatka z polędwiczką wieprzową, czereśniami, parmezanem, orzechami włoskimi

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Sałatka z polędwiczką wieprzową, czereśniami, parmezanem, orzechami włoskimi

Składniki (2 porcje)

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 350 – 400 g
  • marynata klasyczna Roleski
  • ok. 30 czereśni
  • garść orzechów włoskich lub pistacji
  • 80 g parmezanu
  • opakowanie miksu sałat z rukolą
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

SOS:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek wiśniówki lub nalewki wiśniowej
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  • Oczyść polędwiczkę z błonek i zamarynuj w marynacie klasycznej Roleski, odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra-dół). Ułóż polędwiczkę w małym naczyniu żaroodpornym, tak aby zajmowała większość tego naczynia.
  • Wydryluj czereśnie, jest to łatwe do zrobienia przy pomocy spinacza do papieru. Umieść czereśnie w formie obok mięsa.
  • Wstaw tak przygotowane naczynie do piekarnika na równo 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw, aby odpoczęło na ok. 10 minut.
  • Na talerzu rozłóż miks sałat, czereśnie z naczynia żaroodpornego, wybrane bakalie i pokrojony w cienkie plasterki parmezan.
  • Pokrój mięso na cienkie plasterki i połóż na sałatce.
  • Przygotuj sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Wlej go do rondelka, zagęść mąką ziemniaczaną (pół łyżeczki) i zagotuj, aby sos zgęstniał. Jeśli sos wyjdzie za gęsty, możesz go rozcieńczyć wodą lub wiśniówką.
  • Polej sałatkę sosem. Smacznego!

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Sałatka z polędwiczką wieprzową, czereśniami, parmezanem, orzechami włoskimi

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej