Sandacz na puree z bobu, z dodatkiem fasolki szparagowej

Kategorie: O marynatach / Przepisy

12 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Azjatycka

Sandacz na puree z bobu, z dodatkiem fasolki szparagowej

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z sandacza, każdy po ok. 120 g
  • marynata azjatycka Roleski
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 250 g bobu (po ugotowaniu i obraniu ok. 200 g)
  • 1 łyżka gęstej śmietany 12% w kubeczku
  • opcjonalnie kozi ser
  • 6 młodych ziemniaków
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  • Zamarynuj filety z sandacza w marynacie azjatyckiej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij ryby.
  • Młode ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Wymieszaj z masłem i posiekaną pietruszką.
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni (góra-dół). Ryby ułóż skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienko olejem. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-12 minut.
  • Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru (na 150 g fasolki – około 500 ml wody, szczypta soli i pół łyżki cukru). Zajmie to około 10-20 minut (w zależności od młodości fasolki). Sprawdzaj co jakiś czas stopień miękkości fasolki, a gdy będzie już miękka, odcedź ją na sitku i przepłucz pod zimną wodą.
  • Ugotuj bób w osolonej wodzie, powinno to zająć około 10-15 minut. Odcedź na sitku i przepłucz pod zimną wodą. Obierz bób, wrzuć do wysokiego naczynia, dodaj śmietanę, sól i pieprz, i zmiksuj na gładki mus. Możesz dodać do puree koziego sera w roladce (około pół łyżki) i ponownie zmiksować.
  • Na talerzu ułóż puree z bobu, fasolkę, gotową rybę, ziemniaki. Ozdób natką pietruszki. Smacznego!

Smacznego!

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Prywatne: Marynata Azjatycka – gotowa do użycia

Sandacz na puree z bobu, z dodatkiem fasolki szparagowej

Marynata azjatycka 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw. 

Na dominujący smak i zapach marynaty azjatyckiej ma wpływ trawa cytrynowa oraz przyprawy w postaci curry, kolendry, kurkumy, kuminu, czosnku, goździków i gałki muszkatołowej. Całość tworzy aromatyczną kompozycję, którą docenią zwolennicy kuchni dalekowschodniej.

dowiedz się więcej