Halibut w szynce parmeńskiej na puree z marchewki i mleka kokosowego

Kategorie: O marynatach / Przepisy

11 maja 2018

Wykorzystany produkt: Marynata Klasyczna

Halibut w szynce parmeńskiej na puree z marchewki i mleka kokosowego

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety halibuta (ok. 400 g)
  • marynata klasyczna Roleski
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej, np. prosciutto, serrano

PUREE:

  • 5 marchewek
  • mleko kokosowe do smaku (kilka łyżek)
  • pieprz, sól

PESTO Z BAZYLII:

  • 1 duży pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki orzeszków pinii
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie woda

Przygotowanie

  • Zamarynuj filety rybne z marynacie klasycznej Roleski i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij ryby z lodówki i rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
  • Obierz marchewkę, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Przygotuj pesto: bazylię umyj i posiekaj, a czosnek pokrój w plasterki. Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu (lub zmiksuj w robocie kuchennym), dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli pesto będzie za gęste, możesz dolać odrobinę wody lub oliwy.
  • Zawiń rybę w szynkę parmeńską lub inną tego typu, połóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, włóż do piekarnika i piecz przez 12 minut.
  • Gotowe marchewki odcedź, dodaj mleko kokosowe, zblenduj na gładki mus. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj rybę na puree z marchewki, ozdobioną łyżką pesto z bazylii.

Smacznego!

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Marynata Klasyczna – gotowa do użycia

Halibut w szynce parmeńskiej na puree z marchewki i mleka kokosowego

Marynata klasyczna 200 g – gotowa marynata do mięs zamknięta w specjalnym, bardzo wygodnym opakowaniu. Pozwala na marynowanie mięsa bezpośrednio w opakowaniu bez konieczności używania dodatkowych naczyń i bez potrzeby dodawania innych przypraw.

Marynata klasyczna, to łagodna marynata oparta na bazie pomidorów i przypraw: pieprzu cayenne, czosnku, cebuli oraz słodkiej papryki. Kompozycja użytych składników nadaje grillowanym potrawom z mięs głębszego i bardziej aromatycznego smaku.

dowiedz się więcej