Wegetariański buddha bowl z falafelkami, kaszą bulgur i awokado

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

24 września 2019

Wykorzystany produkt: Ekologiczna Musztarda Miodowa Bio

Wegetariański buddha bowl z falafelkami, kaszą bulgur i awokado

Składniki (4 porcje)

Falafelki:

  • 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kilka łyżek świeżej kolendry
  • kilka łyżek świeżej natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki : chilli, mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Dodatki:

  • szklanka kaszy bulgur
  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 2 marchewki
  • kilka łyżek pestek z granatu
  • 1 pęczek / opakowanie jarmużu
  • dowolne prażone pestki np. dyni, słonecznika

Dressing:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 4 duże łyżki MUSZTARDY MIODOWEJ BIO ROLESKI
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Falafelki: Ciecierzycę przepłucz i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą. Opcjonalnie użyj mocnego blendera. Do zmielonej masy dodaj posiekane zioła, sodę, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i dolej odrobinę wody, jeżeli masa jest zbyt gęsta. Masa powinna dobrze się lepić i łatwo przyjmować kształt. Przykryj szczelnie folią i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
    Na patelni rozgrzej olej – jego warstwa powinna pokrywać całą powierzchnię i mieć kilka cm. Z masy formuj kulki, dokładnie ściskaj, tak żeby się nie rozpadały. Kładź na gorący olej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  2. Dressing: Wszystkie składniki dokładnie zblenduj.
  3. Dodatki: Kaszę bulgur przepłucz kilkukrotnie letnią wodą. Wsyp do garnka i zalej 2 szklankami świeżej wody. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. od momentu zagotowania. Gdy kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, zdejmij z ognia i lekko wystudź. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w cienkie plastry. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski tzw. julienne. Jarmuż umyj i porwij/ posiekaj. Upraż pestki.
  4. Sposób podania: Na dnie głębokiej miski wyłóż kaszę bulgur, a na niej układaj resztę składników. Wszystko obficie polej dressingiem, posyp prażonymi pestkami i granatem. Udekoruj natką pietruszki.

Smacznego!

Prywatne: Ekologiczna Musztarda Miodowa BIO

Prywatne: Ekologiczna Musztarda Miodowa BIO

Wegetariański buddha bowl z falafelkami, kaszą bulgur i awokado

Ekologiczna musztarda miodowa bio, to delikatna i przyjemnie słodka musztarda z dodatkiem naturalnego miodu wielokwiatowego pochodzącego z polskich pasiek. Musztarda została wyprodukowana z naturalnych, certyfikowanych składników.

Musztarda stworzona z pasją dla wymagających smakoszy. Doskonała jako dodatek do kanapek, a w szczególności polecana jako baza do dressingów. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Produkt nie zawiera sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku, kwasu cytrynowego, konserwantów.

dowiedz się więcej