Łosoś podany na puree z zielonego groszku z tymiankiem cytrynowym, fasolką i sosem musztardowym

Kategorie: O musztardzie / Przepisy

16 kwietnia 2019

Wykorzystany produkt: Musztarda Miodowa

Łosoś podany na puree z zielonego groszku z tymiankiem cytrynowym, fasolką i sosem musztardowym

Składniki (4 porcje)

  • 600-700 g świeżych filetów z łososia
  • 4 duże łyżki MUSZTARDY MIODOWEJ ROLESKI
  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • 400g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sos musztardowy:

  • 200 ml MUSZTARDY MIODOWEJ ROLESKI 100 ml wody
  • kilka łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyzka miodu
  • 2 łyzki sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyzeczka pieprzu kolorowego sól morska

Przygotowanie

  1. Groszek ugotować do miękkości, odcedzić i zblendować na gładkie puree razem z posiekanym tymiankiem cytrynowym, solą i pieprzem.
  2. Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Ugotować al dente. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oleju sezamowego, doprawić solą i pieprzem.
  3. Sos musztardowy: W małym rondelku zeszklić posiekany czosnek. Dodać resztę składników i zagotować. Zblendować na gładki sos.
  4. Łososia umyć i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Podzielić na cztery równe kawałki, posmarować musztardą od strony mięsa, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Łososia smażyć na średnim ogniu najpierw od strony skóry, kilka minut aż będzie złocista i chrupiąca, obrócić i smażyć kolejne kilka minut. Zdjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
  5. Na talerzach rozłożyć puree z groszku, przykryć fasolką szparagową. Na górę położyć usmażonego łososia, udekorować tymiankiem cytrynowym lub kwiatkami bazylii. Wokół puree rozlać sos musztardowy.

Smacznego!

Musztarda Miodowa

Musztarda Miodowa

Łosoś podany na puree z zielonego groszku z tymiankiem cytrynowym, fasolką i sosem musztardowym

Musztarda z naturalnym miodem, bez substancji konserwujących.

Musztarda Miodowa, to delikatna musztarda o subtelnym słodkim smaku z dodatkiem naturalnego, polskiego miodu gryczanego nektarowego. Musztarda miodowa Roleski  zachwyci nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Uwielbiana przez najmłodszych konsumentów.

Jej gładka i gęsta konsystencja sprawia, że sprawdza się idealnie jako dodatek do potraw z drobiu oraz jako składnik sosów i dressingów. Chcesz spróbować?

 

dowiedz się więcej