Tacos z wegańskim “mięsem”, musem z awokado i sosem Juanita

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

24 lutego 2022

Wykorzystany produkt: Sos meksykański – Juanita

Tacos z wegańskim “mięsem”, musem z awokado i sosem Juanita

Składniki (4 porcje)

  • 8 małych tortilli (ś 10-12 cm)
  • 250 g “mięsa mielonego” wegańskiego
  • 200 g pomidorów krojonych z puszki
  • SOS MEKSYKAŃSKI JUANITA ROLESKI
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 2 awokado
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g czarnej fasoli z puszki
  • 2 limonki
  • świeża kolendra
  • chili/ jalapeño

Przygotowanie

1. Tortille podpiecz na suchej patelni.
2. Awokado umieść w misce, dodaj sok z 1/2 limonki, dopraw solą i pieprzem. Rozgnieć widelcem na gładki mus.
3. Paprykę czerwoną posiekaj w kosteczkę, kukurydzę i fasolę odsącz. Czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i chili. Smaż 1 minutę na niskim ogniu do zezłocenia. Dodaj wegańskie “mięso”, smaż 3 minuty.
5. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Smaż 10 minut, aż woda odparuje. Na końcu dodaj 2 łyżki SOSU MEKSYKAŃSKIEGO JUANITA ROLESKI, wymieszaj i smaż jeszcze 1 minutę.
6. Tortille wysmaruj SOSEM MEKSYKAŃSKIM JUANITA, wyłóż “mięso”, 2 łyżki musu z awokado. Dodaj pokrojoną paprykę, kukurydzę oraz fasolę.
7. Z wierzchu posyp świeżą kolendrą oraz plasterkami chili/jalapeno. Podawaj z ćwiartkami limonki.

Smacznego!