Kategorie: Przepisy
21 lutego 2022
Wykorzystany produkt: Dip Deska Serów – Mango Habanero
Szarpany kurczak:
• 700 g udek z kurczaka
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki miodu
• 2 łyżeczki sosu sojowego
• 1 łyżeczka chili
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka majeranku, oregano i czosnku
• duża szczypta soli i pieprzu
Piklowana cebulka:
• 2 duże cebule czerwone
• 150 ml octu
• 100 ml wody
• 50 g cukru
• szczypta soli
• 12 szt. tortilli pszennych (małe o śr. 12 cm lub duże do wykrojenia)
• 2 szt. awokado
• 50 g kukurydzy
• 2 limonki
• 1 papryczka chili
• DIP DESKA SERÓW MANGO HABANERO ROLESKI
1. Szarpany kurczak: udka dokładnie oczyść, osusz i przełóż do dużej miski.
2. Przygotuj marynatę – wymieszaj olej, miód, sos sojowy, chili, paprykę słodką, majeranek, oregano, czosnek, sól i pieprz.
3. Powstałą mieszanką zalej udka z kurczaka i dokładnie wetrzyj w mięso.
Zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. 1 h. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C.
4. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.
Wstaw do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie odkryj folię i piecz jeszcze kilka minut do zarumienienia się skórki.
5. W międzyczasie przygotuj piklowaną cebulkę – czerwoną cebulę obierz i pokrój w krążki. W rondelku zagotuj ocet z wodą, cukrem i solą.
6. Wrzuć cebulkę i gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
7. Lekko przestudzonego kurczaka “poszarp” za pomocą dwóch widelców.
8. Jeżeli masz duże tortille wykrój je na mniejsze o śr. 12 cm. Małe tortille podpiecz z obu stron na suchej patelni do zarumienienia.
9. Awokado pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki. Chili również posiekaj w plasterki. Limonki pokrój w ćwiarteczki.
10. Tortille wysmaruj DIPEM DESKA SERÓW MANGO HABANERO ROLESKI, wyłóż sporą ilość szarpanego kurczaka. Dodaj plastry awokado, kukurydzę, piklowaną cebulkę i plasterki chili.
Podawaj z ćwiartkami limonki oraz DIPEM DESKA SERÓW MANGO HABANERO ROLESKI.
Ostre mango to jeden z tych klasyków, z tych połączeń kultowych, które smakują i smakować będą. Ten to nasza propozycja: świetny duet ze słodkim mango i prawdziwym habanero, zamiast papryczki noname. Lodówka bez takiej pozycji wydaje się pusta i dla smakoszy niewystarczająca. Spróbuj! Polubisz. Roleski.