“Skrzydełka” z kalafiora w pikantnej panierce z płatków kukurydzianych

Kategorie: Przepisy

21 lutego 2022

Wykorzystany produkt: Dip Trawa Cytrynowa Jalapeno

“Skrzydełka” z kalafiora w pikantnej panierce z płatków kukurydzianych

Składniki (4 porcje)

  • 1 kalafior
  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • duża szczypta soli
  • 1/2 łyżczki kuminu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 250 g płatków kukurydzianych
  • DIP DESKA SERÓW – TRAWA CYTRYNOWA JALAPENO ROLESKI
  • Dodatki: papryczki chili, limonki, gruboziarnista sól morska

Przygotowanie

1. Kalafior podziel na różyczki i dokładnie umyj. Osusz ręcznikiem papierowym.
2. W dużej misce lub blenderze wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe – mąkę, jajka, mleko, sól, kumin, paprykę wędzoną i ostrą.
3. Płatki kukurydziane zmiksuj na pył. Piekarnik rozgrzej do 200 °C.
4. Różyczki kalafiora posól i zanurz w gęstym cieście, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut lub do momentu, gdy kalafiory będą już rumiane i chrupiące.
Podawaj gorące z DIPEM DESKA SERÓW TRAWA CYTRYNOWA JALAPENO ROLESKI.
Skrop sokiem z limonki, a dla dodatkowej ostrości dodaj plasterki chili.

Smacznego!

Prywatne: Dip Trawa Cytrynowa Jalapeno

Prywatne: Dip Trawa Cytrynowa Jalapeno

85g
“Skrzydełka” z kalafiora w pikantnej panierce z płatków kukurydzianych

Ten aromatyczny sos na bazie pomidorów, z dodatkiem ostrej pasty jalapeno i orzeźwiającej trawy cytrynowej, to nasza ostatnia sensacja. Testy wykazały, że to jeden z idealnych towarzyszy deski serów. Sos stworzony do degustacji i czułego oblizywania palców. Poszukujesz kulinarnych nowości? Spróbuj! Polubisz. Roleski.

dowiedz się więcej