Huevos rancheros – meksykańskie śniadanie

Kategorie: O sosach i dressingach / Przepisy

24 lutego 2022

Wykorzystany produkt: Sos Meksykański Poco

Huevos rancheros – meksykańskie śniadanie

Składniki (4)

  • 4 tortille pszenne
  • 4 jajka
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki chili, oregano
  • 2 duże pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • 50 g sera typu Feta / Cotija
  • 2 papryczki jalapeño
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • SOS MEKSYKAŃSKI POCO ROLESKI
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Cebulkę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż, aż będą złociste.
2. Czarną fasolę odsącz z płynu. Dodaj na patelnię razem z kuminem, chili i oregano oraz 100 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Smaż 5 minut, odstaw.
3. Pomidory pokrój w kostkę, kolendrę posiekaj. Pomidory wymieszaj w misce razem z 1 łyżką oliwy oraz 2 łyżkami świeżej kolendry. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Awokado pokrój w plastry i skrop sokiem z limonki.
4. Na patelni usmaż jajka sadzone. W piekarniku lub na suchej patelni podpiecz tortille.
5. Tortille przełóż na talerze, posmaruj SOSEM MEKSYKAŃSKIM POCO ROLESKI.
6. Wyłóż usmażoną fasolę oraz pomidory. Dodaj plastry awokado oraz delikatnie wyłóż po 1 jajku.
7. Posyp pokruszonym serem oraz papryczkami jalapeño. Podawaj z kolendrą i ćwiartkami limonki.

Smacznego!