Bataty faszerowane fasolą, kukurydzą i serem feta

Kategorie: Przepisy

18 sierpnia 2022

Wykorzystany produkt: Ostry Sos Meksykański Smaki Świata

Bataty faszerowane fasolą, kukurydzą i serem feta

Składniki (4 porcje)

  • 4 duże bataty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili/ pepperoni
  • 250 g czerwonej fasoli, odsączonej
  • 250 g kukurydzy konserwowej, odsączonej
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz
  • OSTRY SOS MEKSYKAŃSKI ROLESKI SMAKI ŚWIATA

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Bataty dokładnie wyszoruj, nie obieraj ze skóry. Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
  3. Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, zapiekaj przez ok. 50-60 minut lub do momentu, gdy będą już miękkie.
  4. W międzyczasie przygotuj nadzienie – drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili.
  5. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i chili, a następnie dorzuć fasolę i kukurydzę. Wlej ok. 150 ml OSTREGO SOSU MEKSYKAŃSKIEGO ROLESKI, smaż 2-3 minuty.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną fetę i kolendrę. Wymieszaj.
  7. Wyjmij bataty z piekarnika, delikatnie przekrój je wzdłuż. Łyżką wyjmij część miąższu i dodaj do przygotowanego farszu.
  8. Nafaszeruj bataty, udekoruj świeżą kolendrą i plasterkami chili.

Smacznego !

Smacznego!

Ostry Sos Meksykański Smaki Świata

Ostry Sos Meksykański Smaki Świata

500g
Bataty faszerowane fasolą, kukurydzą i serem feta

Sos na bazie pomidorów, czarnej fasoli i papryki to podstawa dań kuchni teksańskiej inspirowanej meksykańską, określanej mianem tex-mex. Można podać go z ryżem, makaronem oraz plackami tacos. A w połączeniu z podsmażoną mieloną wołowiną zmieni się w chili con carne. Spróbuj! Polubisz. Roleski.

Sosy Smaki Świata – linia produktów premium wyprodukowanych z najwyższej jakości składników. Czysty skład bez substancji zagęszczających i bez substancji konserwujących.

dowiedz się więcej